انواع آسفالت به شاخه های متفاوتی تقسیم میشود که عموم مردم از آنها بی اطلاع هستند. هر یک از این انواع با توجه به پروژه مدنظر انتخاب و سپس پخش آسفالت اجرا میشود.نحوه اجرای پخش آسفالت برای مناطق مختلف آب و هوایی، متفاوت است و هزینه آنها نیز بهصورت جداگانه محاسبه خواهد شد. میزان تردد نیز یکی از عواملی است که در اجرای پخش آسفالت تاثیرگذار است.
انواع آسفالت
1- معروف ترین نوع آسفالت، آسفالت گرم است که آن را اصطلاحا بتن آسفالتی گرم نامگذاری میکنند. ترکیب تشکیل دهنده این آسفالت قیر و مصالح سنگی است که بخش عمده را مصالح سنگی و تقریبا 20 درصد باقی مانده را انواع دیگر مواد میسازند. آسفالت گرم شامل انواعی مثل: آسفالت رویه، آسفالت آستر، ماسه آسفالت، آسفالت متخلخل و اساس قیری است.
2-آسفالت حفاظتی نوعی از پخش آسفالت است که با هدف رویه سازی انجام میشود و برای سطوح شنی و آسفالتی کاربرد دارد. حداکثر مقدار رویه سازی 225 میلی متر است که جزو سازه باربر روسازی راه در نظر گرفته نمیشود. مواد سازنده آسفالت حفاظتی شامل قیرهای محلول، قیر آبه یا قیر های خالص با گرانروی کم هستند. بنابراین نمیتوان از پخش آسفالت حفاطتی برای پروژههایی که نیاز به سخت بودن جنس آسفالت دارند استفاده کرد.
به طور کلی اجرای پخش آسفالت حفاظتی آسان تر و کم هزینه تر است. غیرقابل نفوذ کردن بستر راهها، جلوگیری از گرد و غبار، افزایش مقاومت راهها در برابر لغزش و بهینه سازی موقت از کاربردهای آسفالت حفاظتی است. در قیاس با آسفالت گرم، پخش آسفالت حفاظتی به قصد رویه سازی به دلیل سهولت در اجرا بیشتر و نیاز محدودتر به ماشین آلات سنگین، صرفه اقتصادی بیشتری دارد.
3- به کمک مخلوط کردن مصالح سنگی و قیر، آسفالت سرد ساخته میشود.مخلوط کردن در درجه حرارت محیط انجام میشود و در همان دما نیز پخش آسفالت صورت میگیرد. این نوع آسفالت مناسب برای حمل در مسافتهای طولانی و تناژ بالاست. در صورت رعایت ضوابط و شروط معیارهای طراحی و محدودیتهای ترافیکی، میتوان از آسفالت سرد استفاده کرد. درقسمتهای رویه، آستر و اساس قیری برای ترافیک سبک و در قسمت اساس قیری برای ترافیک سنگین از این نوع آسفالت بهره گیری میشود.
اجرای آسفالت پاشی خیابانی و مراحل آن
آماده سازی:
با توجه به نوع آسفالت، روش آماده سازی آن برای پخش آسفالت متفاوت خواهد بود. برای مثال روی سطوح شنی ابتدائا باید تمام ناهمواری ها مرمت شود که برای این کار از اندود قیری استفاده میشود ولی اگر سطح بتنی یا آسفالت باشد باید اول تمام سطوح شکسته و موجدار ترمیم شوند.همچنین به کمک نوعی جاروی خاص سطح پاکسازی میشود.
قیرپاشی و اندود کاری:
پخش قیر MC یا امولسیون روی سطح مورد نظر مورد نظر آسفالت کاری قیرپاشی نام دارد. قیرپاشی از ملزومات آسفالت کاری است که باید به صورت استاندارد انجام شود. قیرپاشی روی خاک مخلوط، شن و بتن پریمکت نام دارد. اگر عملیات قیرپاشی روی آسفالت قدیمی یا آستر انجام شود تک کت نام دارد.این قیر در داخل درزها نفوذ کرده و علاوه بر یکپارچه کردن سطح، به افزایش استحکام مصالح کمک میکند. با استفاده از قیرپاشی و اندودکاری، چسبندگی آسفالت به قیر بیشتر خواهد شد.
از آنجایی که قیر در درصدهای متفاوت تولید میشود به همین دلیل باید با توجه به شرایط، قیر مناسب را انتخاب کرد. عوامل موثر بر اندازه قیر عبارتند از:
ویسکوزیته قیر - نوع دانه بندی بستر سنگی - فرآیند عمل آمدن قیر
اگر پریم کت در هوای سرد انجام شود باید از قیر RC-70 استفاده شود ( در صورت عدم دسترسی، قیر RC-250 و قیر MC-30 میتوانند به عنوان جایگزین استفاده شوند)
در هوای معتدل قیر MC-70 یا قیر MC-250 قابل استفاده هستند.
در هوای گرم علاوه بر انواع فوق، قیرهای SC-70 و SC-250 نیز پرکاربرد هستند.
هنگام اجرای پخش آسفالت خیابانی، هوا نباید بارانی باشد، سطح کاملا خشک و رطوبت کم باشد.
آسفالت کاری و پخش آسفالت:
پس از قیر پاشی، عملیات پخش آسفالت انجام میشود. در این مرحله از کار از آسفالت هایی که دانه بندی درشت دارند استفاده میشود. این مرحله از آسفالت کاری زیره یا آستر نام دارد. ضخامت آسفالت در پخش آسفالت نبایستی بیشتر از شش سانتیمتر باشد. هر چقدر ضخامت آن بیشتر باشد کیفیت کوبیده شدن آن پایین تر خواهد بود. مرحله بعدی آسفالت کاری، پخش آسفالت بر روی آستر است که روکش نام دارد. ضخامت آسفالت روکش هم سه تا پنج سانتیمتر است.
این مرحله نکات بسیاری دارد. قبل از شروع کار باید تمامی جزئیات مانند درجه حرارت محیط، درجه حرارت آسفالت و… توسط دستگاه نظارت تایید شده باشد.
اگر هوا بارانی و یا سطح آلوده باشد، تحت هیچ شرایطی نباید فرایند را انجام داد.
برای پخش آسفالت بهتر است از فینیشر یا گریدر استفاده شود.
درجه حرارت نیز به دمای محیط بستگی خواهد داشت.
تراکم:
برای اینکه آسفالت مورد استفاده در حین عملیات پخش آسفالت پس از ریخته شدن به تراکم مناسبی برسد، باید با ابزارهای مناسبی کوبیده شود. برای کوبیدن آسفالت از غلتک لرزشی، غلتک لاستیک، غلتک دو چرخ، سه چرخ یا مختلط استفاده میشود که استفاده از هر کدام از آنها نیاز به تایید دستگاه نظارت دارد.
روش های اجرای پخش آسفالت خیابانی
آسفالتهای نیمه گرم در پخش آسفالت خیابانی:
در تولید آسفالت نیمه گرم، دمای فرایند کاهش داده می شود تا استفاده از تراشهها امکانپذیر باشد.
. بازیافت سرد آسفالت در پخش آسفالت خیابانی:
بازیافت سرد، با کوچک و خرد کردن مواد رویی آسفالت و مخلوط کردن با قیر و یک سری مصالح دیگر به دست میآید. در فرایند تولید بازیافت سرد، هیچ گونه گرمایی استفاده نمیشود.
بازیافت گرم آسفالت در پخش آسفالت خیابانی
بازیافت گرم آسفالت فرآیندی است که در آن مواد آسفالت سازی، با قیر خالص مخلوط میشود.
محصول نهایی که از این بازیافت به دست میآید، آسفالت گرم است که میتواند شامل بین 20 تا 100 درصد مصالح باشد.
هزینه های مربوط به پخش آسفالت خیابانی
حجم آسفالت با تغییر نوع دانهبندیها تغییر میکند. یعنی هرمیزان که دانهها درشتتر باشند، حجم بیشتر است. حجم مورد نیاز در حالت عادی برای یک متر مکعب آسفالت، دو هزار و دویست کیلوگرم است که با توجه به قیمت روز، هزینه آن مشخص خواهد شد.
هزینه پخش آسفالت بستگی به ضخامت هم دارد. هزینه تهیه، حمل و اجرای آسفالت هر متر مربع به ازای هر یک سانتیمتر ضخامت 22 هزار تومان است.هزینه پریمکت هر مترمربع 15 هزار تومان و تک کت هر مترمربع 10 هزار تومان است.
جمع بندی
پخش آسفالت یکی از امور مهم برای حفاظت از راهها در برابر شرایط جوی و بقیه موارد است. ما در این مقاله عوامل موثر بر هزینه و همچنین روش های انجام پخش آسفالت را بررسی کردیم تا در صورت نیاز، بتوانید با توجه به این مطلب بهترین تصمیم ممکن را بگیرید. شرکت ایزوگام ایران یکی از بهترین و معتبرترین مراجع در زمینه مشاوره، فروش و اجرای انواع پخش های آسفالت میباشد که شما میتوانید با مراجعه به سایت، از خدمات مناسب در این زمینه استفاده کنید.